Vuoden kylä 2008

Svenska Österbottens Byar r.f. valitsi Småböndersin Vuoden Kyläksi 2008

Perustelut

Småbönders on loistava esimerkki pienestä idyllisestä Pohjanmaalaisesta kylästä, joka on erittäin itsenäinen ja omatoiminen, tai kuten kylässä sanotaan "Maailmassa on vain yksi Småbönders".

Kun kyläyhdistys aikoinaan perustettiin oli mottona , "Småbönders- elävä kylä". Se onkin toteutunut. Ilman kyläyhdistystä kylässä ei olisi tapahtumia. Kylässä tehdään paljon työtä sen eteen, että nuoriso saataisiin jäämään kylään ja että he voisivat viihtyä maalla myös nykyaikana.

Svenska Österbottens Byar onkin painottanut juuri sitä valinnassaan, että huomataan mikä voimavara nuoriso on kylässä.

Kyläläiset vaalivat kylän perinteitä, pitävät ne elossa ja sekoittavat joukkoon sopivan annoksen luovuutta.

  • Yhteishenkeä revyytoiminnan kautta
  • Päreiden höyläys- ja naulaustalkoita sekä rukiinpuintia
  • Pujonkeräystä allergian takia

Vaikka kylä on pieni ja sitä ympäröi 4 kirkonkylää 20 km säteellä, on kylässä vilkas yritystoiminta ja maatalous kehittyy edelleen.

Småböndersiläiset vaalivat omia sukujuuriaan ja siksi kylässä onkin useampi kirja, jossa kerrotaan suvuista, paikoista ja häistä, joita on vietetty Småböndersissä. Vanhemmat kyläläiset ovat kertoneet tarinoita menneistä ajoista ja ne on nauhoitettu.

Ihmiset ovat kulkeneet omia teitään, paitsi että kylässä tehdään ahkerasti työtä on katse kääntynyt myös isoon maailmaan. Kylällä on ollut projekteja ulkomaiden kanssa, esimerkkinä Irlanti.

  • Kyläläiset ovat lojaaleja kylälleen ja sen palveluille. Siksi siellä on kauppa, posti, koulu, kahvilatoimintaa ja monipalvelukeskus.

Yritteliäs kylä viimeisenä ruotsinkielisenä paikkana läänin itäisimmässä kolkassa.

- Svenska Österbottens Byar r.f. / vapaa käännös ruotsinkielisestä tekstistä