Luontopolku

Småböndersiä voi ihastella patikoimalla luontopolkua pitkin. Alkuperäinen luontopolku on Heimer Furun tekemä 6 km pitkä reitti. Sitä on nyt kunnostettu sekä uudet reitit on tehty. Luontopolku alkaa Furulasta Johannan eläinklinikan kohdalta. Reitin pituutta voi itse valita mutta kokonaisuudessaan se on 19,35 km. Uudet hienot kyltit näyttävät tietä ja reitti on myös maalivärillä merkattu. On erittäin helppoa seurata kyltit ja matkan varrella löytyy karttoja sekä info-kylttejä. Kartta löytyy myös tältä sivulta.

Luonto täällä on ainutlaatuinen. Kruunupyy/Porasenjoen itäpuolella on vallitsevana kalkki- ja typpipitoinen lehtomaa tyyppinen kasvillisuus. Täällä lepikoiden kasvillisuus on vaihtelevaa ja rikasta, täällä kasvavat mm. näsit, metsäkuusamot yhdessä vadelmien, metsämansikoiden ja metsäherkkusienten kanssa. Myös lepikoiden kukkaloistoa saa ihailla kesän aikana.

Samalla alueella esiintyy myös kallionlohkareita ja kiviä, jotka murenevat ja rappautuvat. Täällä tehdyissä uraanin koeporauksissa on löytynyt pieni määrä uraania sekä radonkaasua, jota kehittyy uraanin hajotessa.

Storbackassa voi ihailla mahtavaa kivimuuria. Pienellä alueella on noin 1,5 km pitkä, osittain jopa yli 2 metriä korkea ja 8-10 metriä leveä kivimuuri.Tämä kivimuuri on ainutlaatuinen ja suuremmoinen entisajan viljelijöiden aherruksen muistomerkki.

Luontopolun kartta löytyy täältä